Andere bieren

Behalve Kuit en Luiks kent de Nederlandse bierhistorie nog veel meer bieren. Van een aantal ervan weten we inmiddels, soms bij benadering, wat het was en hoe het gebrouwen werd. Maak hier kennis met een paar van deze bijzondere biersoorten. Deze lijst wordt ongetwijfeld nog aangevuld met nieuwe gegevens!

 

Oud Maastrichts bieretiketten.nlGruitbier

Voordat de brouwers van de Noordelijke Nederlanden in de veertiende eeuw het gebruik van hop kopieerden uit steden als Hamburg en Bremen, brachten ze hun bier op smaak met een kruidenmengsel, gruit genaamd. Het bevatte onder andere gagel, laurier en hars. Tegenwoordig is weer een aantal gruitbieren op de markt, zoals Jopen Koyt.

 

Maastrichts oud

Een van de vele oude en belegen bieren die Nederland gekend heeft. ‘Oud bruin’ betekende vroeger iets heel anders dan nu: het was donker bier dat maanden of jaren op houten vaten had gerijpt. Maastricht was er beroemd om, en sinds 1984 maakt daarom de Limburgse brouwer Gulpener weer dit ‘Mestreechs Aajt‘ zoals het in goed Limburgs heet. Een ander bekend oud bier was het Dordrechtse Paulus Jonas, dat in december warm (!) werd gedronken met suiker, kruidnagelen en een schijfje sinaasappel. Dit bier verdween aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

 

Nijmeegse Mol

Een bijzonder bier uit de 17e en 18e eeuw. Zoals de naam al suggereert, uit Nijmegen. Het werd gemaakt van windmout, een heel lichte moutsoort die een lichtgekleurd, zuur smakend bier oplevert. Een gedeelte van het wort werd echter ingekookt tot een donkere zoete stroop, die bij het zure bier gevoegd werd. Dit zorgde voor veel fris schuim en een prettige zuur-zoet-combinatie. Rond 1800 is dit bier verdwenen, maar er is een recept bewaard gebleven.

 

Princessebier

Rond 1748 werd dit bier geïntroduceerd speciaal ‘voor Oostindiën en andere gewesten’. In de 19e eeuw werd het echter, samen met Gerstebier, het standaard Hollandse bier, dat vanaf 1870 van de markt werd gedrukt door de nieuwe ondergistende bieren die op Duitse en Tsjechische leest waren geschoeid. De laatste princessebieren werden in de jaren dertig gebrouwen. Het recept schijnt per brouwer verschild te hebben: soms wat het lichtgekleurd, soms donker. Vermoedelijk werden er kruiden in verwerkt.

 

Meer lezen over bierhistorie? Bekijk de blogs!