Kuitbier

Deze bierstijl is de eerste die door de CNB weer tot leven is gewekt. Kuitbier werd rond het jaar 1400 door de Nederlandse brouwers op de markt gebracht. Het was een blond bier dat vooral was gemaakt van gemoute haver, met bijmenging van tarwe en – nieuw voor die tijd – gerstemout. Het smaakte verfrissend en was door zijn gunstige prijs heel populair.

 

Bartholomeus van der HelstVaten vol kuitbier uit Gouda en Delft werden geëxporteerd naar het huidige België, Noord-Frankrijk, Engeland en Duitsland, waar het Nederlandse product mettertijd werd geïmiteerd. Tot in de 17e eeuw was kuitbier bij de bierdrinkers een begrip. Sinds 2015 is het kuitbier geregistreerd bij de Brewers Association, waardoor brouwers nu kuitbier kunnen inzenden voor de World Beer Cup 2016.

 

Richtlijnen voor kuitbier:

  • Als brouwgranen voor kuitbier worden exclusief haver, tarwe en gerst gebruikt volgens de onderstaande onderlinge verhoudingen:
  • De storting bevat minimaal 45 gewicht % bleke gemoute haver.
  • De storting bevat minimaal 20 gewicht % bleke tarwe of tarwemout.
  • De storting Pils of Pale Ale-mout mag maximaal 35 gewicht % zijn.
  • Het stamwortgehalte van het bier ligt tussen 1,050 en 1,080 s.g. / 12,40 – 19,30 ° Plato.
  • Het alcoholgehalte is tussen 4,7 en 7,9 vol%. (brouwzaalrendement van ± 65% en een schijnbare vergistingsgraad van ± 80%).
  • Kleur van het kuitbier is blond (10 EBC) tot amber (30 EBC). Een kleur van boven 15 EBC kwam niet uit de granen, maar doordat een kooktijd tot 3 uur over open vuur werd gebruikt.
  • Het bier wordt met een neutrale bovengist vergist (geen Weizenbier-gist).
  • Het is een tamelijk bitter bier waarvan het hoparoma sterker is dan de bitterheid.
  • Het kuitbier wordt alleen gehopt met oudere Europese aroma variëteiten:
  • Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Spalt Spalt of East Kent Goldings.
  • Hopbitterheid ligt tussen de 20 en 40 EBU.
  • Er mogen geen kruiden, specerijen, vruchten of andere levensmiddelen worden toegevoegd die hierboven niet zijn genoemd.
  • Het bier mag iets troebel zijn.
  • Het bier dient minstens een dun blijvend laagje schuim te hebben.