Luiks bier

Na het kuitbier komt de CNB nu met een nieuwe topper uit het verleden: Luiks bier. In de loop van de 17e eeuw raakten bieren uit de Belgische gewesten zeer in trek bij de welvarende Nederlandse drinkers. Eén van de populairste was het bier uit Luik, waarvan de receptuur door emigranten mee naar het noorden werd genomen.

 

SpeltLuiks bier werd voornamelijk gebrouwen van speltmout, met bijmenging van ongemoute tarwe en gerstemout. Het was amberkleurig en vrij zwaar gehopt. Door zijn hoge kwaliteit en lange houdbaarheid kwam het in Nederland gebrouwen Luiks bier regelmatig voor in de lading van schepen naar Suriname, Zuid-Afrika en Indonesië. Tot ver in de 19e eeuw werd het Luikse speltbier door Nederlandse brouwerijen geproduceerd.

 

Richtlijnen voor Luiks bier:

  • Als brouwgranen voor Luiks bier worden exclusief spelt, tarwe en gerst gebruikt volgens de onderstaande onderlinge verhoudingen:
  • Gemoute spelt (±3-7 EBC), minimaal 55 gewicht % van de storting
  • Ongemoute tarwe (±2-3 EBC), maximaal 25 gewicht % van storting
  • Pils- of Pale Ale-mout (±2-9 EBC), maximaal 20 gewicht % van de storting
  • Luiks bier dient goud-amberkleurig (van 15 tot 30 EBC) te zijn. Met de mout/graan-samenstelling wordt de kleur voor het koken maximaal 11 EBC. Het is hierdoor aan te raden om 1,5-2 uur te koken (30-60 minuten zonder hop gevolgd door 60 minuten met hop) om tot ± 20 EBC te komen.
  • Het mag alleen gehopt worden met oudere Europese/Engelse landrassen (aroma variëteiten):
  • Hallertau Mittelfrüh, Saaz Saaz, Tettnang Tettnang, Hersbruck-/Hallertau Hersbrucker (Spät), Lubelski Lublin, Elzasser Strisselspalt, Styrian (Savinjski) Goldings, Kent-/Hereford Goldings of Kent-/Hereford Fuggles.
  • Andere toevoegingen zoals kruiden, specerijen, planten, vruchten, houtsnippers enz. zijn niet toegestaan.
  • Hopbitterheid dient tussen de 30 en 60 EBU te zijn.
  • Het stamwort van het bier ligt tussen 1,060 en 1,075 s.g. / 14,70 – 18,20 ° Plato (brouwzaalrendement van ± 75%).
  • Het Luiks bier wordt met een neutrale bovengist worden vergist (b.v. geen Weizenbier-, Saison- of wilde gist) die een bescheiden vergistingsgraad van 70-80% heeft.
  • Het alcoholgehalte ligt tussen 6,0 en 8,0 vol%.
  • Het bier mag iets troebel zijn.
  • Het dient minstens een blijvend laagje schuim te hebben.