Historisch bier

Nederland heeft een rijke bierhistorie. Van het middeleeuwse gruitbier tot de stormachtige opkomst van pils eind negentiende eeuw zijn brouwers en bierstijlen gekomen en gegaan. De Campagne Nederlandse Bierstijlen is een samenwerkingsverband van historici, brouwers en andere liefhebbers met het doel de biergeschiedenis van Nederland te promoten, én de bieren van vroeger weer tot leven te wekken. Op 21 juni 2015 organiseren we voor de tweede keer het Festival Historische Nederlandse Bierstijlen in Utrecht.

 

Wat is historisch Nederlands bier?

BierHet bier van vroegere eeuwen verschilt op heel veel manieren van het huidige. Er werden andere granen gebruikt, zoals haver, tarwe, spelt en boekweit. In de oudste bieren werd geen hop toegevoegd, maar wel kruiden. Het brouwproces was anders, met lange kooktijden en verrassende mengprocessen. Bieren konden lang op vaten bewaard worden of juist kakelvers worden geschonken. Er waren bieren met specerijen, of van spontane gisting, bieren die warm moesten worden gedronken of speciaal gebrouwen waren voor vervoer naar Nederlands-Indië. Allemaal bijzondere smaken die we graag weer willen proeven!

 

Buitenland

De Nederlandse bierhistorie is nauw verbonden met de landen om ons heen. Engeland en het huidige België hebben in de veertiende en vijftiende eeuw van Nederlanders bier leren brouwen met hop, iets wat onze brouwers weer van Hamburg en Bremen hadden overgenomen. Later namen Nederlandse brouwers ideeën over van elders, en zo ontstonden Nederlandse lambieken, stouts en uiteindelijk pilseners en bokbieren. Onder ‘Nederlands historisch bier’ verstaan we daarom ook bierstijlen die langere tijd in Nederland zijn gebrouwen, maar die oorspronkelijk van elders zijn gekomen.

 

Onderzoek

Hoe we dat weten? Door onderzoek te doen. Er valt nog heel veel uit te zoeken over de manier van brouwen in vroeger tijden, maar we weten steeds meer. Archieven van brouwerijen, bijzondere brouwboeken, oude prijslijsten en etiketten, ze vertellen ons allemaal over de bieren die vroeger gedronken werden. En door het oude bier te brouwen, volgens oude recepten, met ingrediënten die vroeger werden gebruikt en met kennis van oude brouwmethoden. Zo weten we langzaam maar zeker steeds meer over de kleur, smaak, sterkte en samenstelling van het bier uit voorgaande eeuwen.