Festival

Op zondagmiddag 21 juni 2015 vindt het tweede Festival Historische Nederlandse Bierstijlen plaats in Utrecht. Duik in de geschiedenis van het Nederlandse bier, met o.a. lezingen over de rijke bierhistorie, een rondleiding langs voormalige brouwerijen, een bierquiz en natuurlijk: bier. Proef in zeven cafés vermaarde oude bierstijlen, op vat gerijpt, met kruiden en met bijzondere graansoorten.

-> Bekijk de festivalfolder

 

Cafés

Festival Bierstijlen 2015 poster kleinHart van het festival is het Louis Hartlooper Complex, waar bierhistorici Freek Ruis, Roel Mulder en Ron Pattinson vanaf 13.00 uur lezingen houden over het bier van vroeger tijden. Café Ledig Erf ertegenover is het startpunt van twee bierwandelingen met bierhistorici Leen Alberts en Frank Boekhorst. De Bierverteller houdt in Kafé België een bierquiz. De andere deelnemende cafés zijn Lijn 4, De Morgenster, ‘t Oude Pothuys en Theatercafé Springhaver. Kortom, genieten van historisch bier op het terras en in de cafés, in de Utrechtse binnenstad van 13.00 tot 18.00 uur. Bekijk het programma!

 

Luiks bier

Het festival heeft dit jaar een primeur: het Luiks bier is terug! Ondanks de naam is dit een bier dat bijna tweehonderd jaar in Nederland is gebrouwen. Op basis van authentieke brouwgegevens uit eind zeventiende eeuw is een nieuw recept samengesteld. Luiks bier werd voornamelijk gebrouwen van speltmout, het was amberkleurig en vrij zwaar gehopt. Door zijn hoge kwaliteit en lange houdbaarheid kwam het in Nederland gebrouwen Luiks bier regelmatig voor in de lading van schepen naar Suriname, Zuid-Afrika en Indonesië. Bekijk alle bieren!

 

Historie

De Campagne Nederlandse Bierstijlen (CNB) stelt zich ten doel de kennis over oude bierstijlen te verspreiden en de verdwenen bieren nieuw leven in te blazen. Nederland kan bogen op een rijke bierhistorie. Al vanaf de 14e eeuw werden hier bieren gemaakt die tot ver over de huidige landsgrenzen werden geëxporteerd. De kennis over deze bieren, hun bereidingswijze en hun makers is de laatste jaren sterk toegenomen, waardoor het mogelijk is deze oude vermaarde bieren opnieuw te brouwen en te proeven.