Festivalbieren

Maak kennis met de bieren die op het Festival Historische Nederlandse Bierstijlen worden geschonken, op 21 juni 2015 in Utrecht:

 

Verschillende bierenJopen Tulpomania Luyks bier – 5%
Een amberkleurig Luiks bier, naar 17e-eeuws recept. Dit frisbittere bier werd gebrouwen uit speltmout (meer dan 50%) en aangevuld met ongemoute tarwe en gerstemout. Luiks bier werd tot ver in de 19e eeuw door Brouwerij ’t Scheepje in Haarlem gebrouwen. Ruim een eeuw later keert dit historische bier terug op Haarlemse bodem.
Op tap in Louis Hartlooper Complex, De Morgenster, Springhaver.

 

Ramses Kuiter – 4,5% en 6%
Kuit is wat Nederland in de 15e eeuw dronk! Na water is haver het voornaamste ingrediënt. Het bier heeft ook een lichte rooksmaak. Het bevat 50% havermout, 25% tarwemout, 25% gerstemout en 2% ongemoute spelt uit Drimmelen.  In twee versies, van 4,5% en 6% alcohol.
Op tap in De Morgenster (4,5%),  Kafé België (6%) en Café Ledig Erf (6%).

 

Jopen Koyt zwaar gruitbier – 8,5%
Roodbruin bier gebrouwen met gruit, een middeleeuws kruidenmengsel waarin geplukte gagel heel bepalend is. De kruidige smaak is zeer complex en zacht. Gebrouwen volgens het brouwerskeur uit 1407. Gevaarlijk lekker, want volgens de mythe kan gagel hallucinerend werken…
Op tap in Springhaver en op fles in Café Lijn 4 en Kafé België.

 

Jopen Gerste no. I – 5%
Een collaboration brew van Jopen met bierhistoricus en publicist Ron Pattinson. Dit donkere, ondergistende bier is gebrouwen volgens een recept uit 1911 van een grote brouwer uit Rotterdam die we tegenwoordig vooral van pils kennen. Dit was destijds hun meest verkochte bier! Het bier is goed gehopt, doordrinkbaar, en donker maar niet extreem zoet.
Op tap in Café Lijn 4 en ‘t Oude Pothuys.

 

Gulpener Mestreechs Aajt – 3,5%
Dit historische Limburgse bier ligt minimaal een jaar lang te rijpen in eikenhouten vaten. Alleen op die manier ontstaat de typische rinzige smaak met een frisse afdronk. Met zijn donkere kleur is het een heerlijk fris oerbier dat de perfecte balans heeft tussen zurig en zoet. Normaal alleen in Maastricht en Gulpen verkrijgbaar, nu ook één dag in Utrecht! Let ook op de muurreclame op het café tegenover Ledig Erf: ‘Maastrichts bierhuis’…
Op tap in: Café Ledig Erf.

 

Jopen Jacobus RPA – 5,5%
Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims. Zij brachten tijdens hun tocht de nacht door in gasthuizen. Deze gasthuizen waren vrijgesteld van accijns, mits er werd gebrouwen met rogge. Om die reden is Jacobus een Rogge Pale Ale. Een bier met pit.
Op tap in: ‘t Oude Pothuys en Louis Hartlooper Complex.

 

Klein Duimpje Rogge Kuyt – 6%
Ook deze brouwer uit de Bollenstreek heeft zich gestort op dit 15e-eeuwse bier. Met toevoeging van nog een ander veel gebruikte graansoort van weleer: rogge. Proef het verschil!
Op fles in Café Ledig Erf en Kafé België.