Artikelen en blogs

Meer weten over historisch bier? Op internet zijn er diverse liefhebbers en kenners die erover schrijven. Zonder dat we de pretentie hebben volledig te zijn, zou je eens kunnen kijken op, in alfabetische volgorde:

 

Zytophile – Martyn CornellJohn Smith's XXX

Deze Engelse bierkenner, schrijver van de Britse bierstijlenbijbel Amber, Gold & Black, heeft een blog vol met wetenswaardigheden over Brits bier van vroeger en nog veel meer. Bekijk ook zijn ‘False Ale Quotes’ waarin hij een aantal hardnekkige mythes ontzenuwt. De kritische noot wordt niet geschuwd.

 

Bier!historisch – Hans van Felius

Hans is een kenner van Haarlem en Haarlems bier, maar zijn interesse houdt niet op bij de gemeentegrens van die plaats.

 

Archiefkok – Maartje van de Kamp

De Archiefkok is een historica die in haar vrije tijd graag in de keuken staat. Uit de archieven tilt ze diverse oude kookrecepten (om wat te eten te hebben bij je historisch bier!), en af en toe zit daar ook iets alcoholisch bij, zoals gemberbier, hippocras, ratafia en punch van rum. Niet allemaal bier dus, maar wel historische Nederlandse drank volgens origineel recept.

 

Bier in middeleeuws Leiden – Rudolph Ladan

Rudolph wilde zich verdiepen in een middeleeuwse Leidse bedrijfstak, maar niet in de al zo vaak beschreven lakenindustrie. De keus voor de brouwnijverheid was toen snel gemaakt. Bier was een eerste levensbehoefte van de inwoners van Leiden. Volg zijn fascinerende ontdekkingstocht naar het ‘oud bier’ van toen.

 

Lambik 1801 – Raf Meerts

Over Belgisch bier is al veel geschreven, maar Raf Meerts houdt alle mythes nog eens tegen het licht, vooral waar het Lambiek en Faro betreft. En dan blijkt dat er nog veel boven tafel is te krijgen!

 

Verloren Bieren – Roel Mulder

Nederland vanouds een pilswoestijn? In binnen- en buitenland hebben allerlei biersoorten bestaan die we nu helemaal niet meer kennen. Maar hoe smaakten ze? Hoe zagen ze eruit? En waarom bestaan ze niet meer? Een zoektocht naar de bierrecepten van vroeger. Met Koningsbier, Paulus Jonas, Nieuwlicht, Haarlems dropbier en nog veel meer. Een aantal eerdere artikelen verschenen op dossierhop.

 

Shut up about Barclay Perkins – Ron Pattinson

Deze in Amsterdam wonende Engelsman schrijft over al het bierhistorische wat los en vast zit. Bijna elke dag een nieuwe post! Af en toe gaat het ook over ‘Dutch lager styles’ uit het verleden: een van Rons vele, vele stokpaardjes. Check ook zijn boek The homebrewer’s guide to vintage beer, en zijn overzicht van Nederlandse brouwstatistieken.

 

Witte Klavervier – Freek Ruis

Witte Klavervier was oorspronkelijk een lokale brouwerij en mouterij aan de Koestraat in Zwolle. Anno 2015 is het de naam van de bieren van Freek, die ook vele artikelen heeft geschreven over biergeschiedenis. Met veel bronnen uit het verleden!

 

Peter Zwaal

Peter onderzoekt bedrijfsgeschiedenis en drankenhistorie. Op zijn site staan diverse artikelen over alles wat vroeger maar gedronken werd, van limonade tot jenever en van likeur tot, uiteraard, bier.