Musea

Een uitstapje doen naar de biergeschiedenis van Nederland? Check dan eens een van deze musea.

 

Biermuseum De Boom – AlkmaarBiermuseum Alkmaar

Hier zie je aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines hoe de afgelopen tweehonderd jaar bier werd gebrouwen. Affiches en ander reclamemateriaal, bierflesjes en bierglazen geven een indruk van de vele kleine en grote Nederlandse bierbrouwerijen. En dat allemaal in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, met in de kelder een proeflokaal.

 

Heineken experience – Amsterdam

Speciaal voor Heinekenfans is de voormalige brouwerij waar Heineken tot 1988 bier brouwde omgetoverd tot, in hun eigen woorden, een ‘sensationele interactieve reis door de dynamische wereld van Heineken’.

 

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

In de aanbouw aan het authentieke brouwhuis De Roskam uit Ulvenhout wordt echt bier gebrouwen. Een tentoonstelling brengt de geschiedenis van het ambachtelijk brouwen in beeld. Met gevoel voor traditie en vakmanschap wordt in de museumbrouwerij in moderne ketels voortreffelijk bier gebrouwen. Het oude brouwhuis laat beleven hoe het brouwen er vroeger in Brabant aan toe ging.

 

Bierreclamemuseum – Breda

Het Bierreclamemuseum biedt een zeer ruime blik op het verleden van de reclame-uitingen op biergebied. De prachtige reclames zijn voornamelijk afkomstig uit natuurlijk Nederland en Belgiƫ, maar ook uit Engeland, Ierland, Noord- Frankrijk en Duitsland. En je kunt er ook bier proeven, want er is een sfeervolle bar.

 

Museumbrouwerij De Roos – Hilvarenbeek

Een authentieke dorpsbrouwerij uit de negentiende eeuw, waar je de wereld van het traditionele bier beleeft. De Roos brouwt zijn eigen bieren, die te koop zijn in de Museumwinkel en te proeven in het proeflokaal. Kortom, een levend museum waar historie, kennis en Brabantse gemoedelijkheid hand in hand gaan.

 

Stoombierbrouwerij De Keyzer – Maastricht

Alles in deze in 1970 gesloten brouwerij is authentiek: het brouwhuis, het mouthuis en de brouwerswoning. Niet alleen het gebouw, ook de gehele inventaris is als rijksmonument beschermd, inclusief gietijzeren beslagkuip, de bierketel, gistkuipen, koelinstallaties, bottelarij en kuiperij. Elke zaterdagmiddag is er een rondleiding, die natuurlijk eindigt in de gelagkamer.

 

Jenevermuseum – Schiedam

Weer eens wat anders dan bier? Dit museum bevindt zich in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij aan de Lange Haven in Schiedam, de stad die bekend werd als jeneverhoofdstad van de wereld. Ter plekke wordt nog altijd gedestilleerd in de museumbranderij, en er is uiteraard een proeflokaal.